Lönnbacken utbildning

Referenser

Välkommen att skicka dina tankar, med eller utan bild till: sara@lonnbackenutbildning.se

_______________________________
Carola Alstermark - Rappsvarten

Carola-och-Svarten.JPG

"Jag och min Nordsvenska bruksvalack Svarten började att träna för Sara våren 2016.
Sara är en mycket pedagogisk och engagerad tränare som är noga både med detaljer och helhet. Sara kan förklara så att man förstår och har hästens bästa i fokus. Sedan jag började träna för Sara har jag fått en ökad kroppsmedvetenhet och förståelse för hur jag som ryttare påverkar hästen.
"

_______________________________
Nathalie Karlström - Yasse

Nathalie-och-Yasse-Lag-SM-2013.jpeg

"Efter ett års ridning för Sara har mycket förändrats för både mig och min häst. Sits, energi och samarbete har förbättrats och mycket känns så självklart idag. Jag har märkt att "tänket" runt CR inte bara påverkar ridningen och relationen med min häst, jag använder den även i joggingspåret, arbetslivet mm. Saras lugna sätt att undervisa och analysera smittar av sig och påminner mig om hur viktigt det är att man själv är i balans både fysiskt och psykiskt inför ett ridpass. Har man kontroll över kropp och sinne presterar man bättre, det har jag haft mycket användning av som distansryttare. Efter många mil i sadeln gäller det att ha energi att motivera och hjälpa sin häst hela vägen in i mål och ofta hör jag Saras röst som manar på:
- Svikten, svikten, glöm inte att andas osv...
Tack för alla aha-upplevelser Sara! Jag ska kämpa vidare med mina flaxande händer och min högerskänkel som lever sitt eget liv!"

_______________________________
Nathalie Karlström - Yasse (igen, 2 år senare):

"Jag har ridit för Sara i ca 3 år nu och känner att det finns hur mycket som helst att lära. Hon har helt ändrat min syn på ridning med sitt ödmjuka sätt att undervisa och hjälpa ryttaren att hjälpa hästen.
För i slutändan är det väl det allt handlar om, samspelet med sin häst och kunskapen om hur den fungerar?
Den kunskapen har jag även nytta av som hovslagare och distansryttare.
Du har inspirerat mig så jag nu själv vill sprida filosofin kring centrerad ridning till andra ryttare.
Du har lärt mig att ha tålamod och hur viktigt det är att ryttaren själv är i balans både i kropp och knopp för att få hästen att jobba avslappnat och i balans.
Jag hoppas vi kan nörda häst ihop många år framöver!"

_______________________________
Lena Bergholm - Prinsen:

Lena-och-Prinsen.jpg

"När jag först började rida för Sara hade jag en fd tävlingsponny med trist bakgrund, sålts vidare ett par gånger och blivit mer el mindre oridbar.
När jag insåg att jag behövde hjälp för att komma vidare tog jag kontakt med Sara och det blev början till något helt otroligt, både för mig och denna underbara men missbrukade häst.
Från att ha rusat med sänkt rygg och huvudet rakt upp kunde vi med Saras hjälp rida i en form jag inte trodde var möjlig på denna häst.
Jag känner en otrolig tillit till det Sara gör, inte bara för att hon är en duktig och inspirerande instruktör som inte ger sig innan man förstått, utan lika mycket för att hon är den rörelsemekaniknörd hon är, eftersom det är så viktigt för mig att det jag gör med min häst är bra för den.
Oavsett om det är jag på en häst som är helt felriden eller som med min unghäst som ska utvecklas kroppsligt och mentalt för att bära sig med mig på ryggen.
Sist men kanske viktigast av allt är Saras förmåga att se och ge mig verktyg att korrigera där jag känner att något inte funkar med min kropp.
"

_______________________________
Andrea Bäcker - Lillan:

Andrea-och-Lillan.jpg

"Sara har en fantastisk förmåga att se både häst och ryttare. Med ett rikt register av verktyg lotsar hon sina elever till balans och följsamhet med hästen. Saras intresse för och kunskap om anatomi hos såväl människa som häst, bidrar till att hon snabbt lokaliserar spänning och obalans. Hon kan som ingen annan förklara hur jag som ryttare ska göra för att bli mer i balans och ett med hästen."

_______________________________
Kerstin Axelsson - Peppe:

Kerstin-och-Peppe-i-vattnet.jpg

"En fantastiskt inspirerande ,observerande person. Hon ser allt och har lösningar på hur just du ska kunna fixa felställningar i din kropp för att kunna bli den fina följsamma ryttaren för din häst. Hon följer med vid din sida under hela lektionen , kommenterar och korrigerar. Positiv , kärleksfull och oerhört kreativ . Tack Sara för allt du lärt mig . Hoppas kunna komma tillbaka snart och lära mera."

_______________________________
Cecilia "Cissi" Högberg - Top Hat:

Cissi-och-Top-Hat.JPG

"Sara har hjälpt mig otroligt mycket med sin pedagogik, liknelser i bilder, sitt sätt att tänka vilket fått mig på andra tankar. Min sits har blivit så bra att jag måste säga att jag satt som en kråka innan. Sara har hjälpt mig med sina roliga övningar så att jag och min häst blivit ett istället för jag och min häst. Vi dansar numera på ridbanan och det är en otrolig känsla. Han har fått en helt annan bakbensaktivitet och ett otroligt fint steg.
Att rida för Sara är både utvecklande och roligt."

_______________________________
Ann-Charlotte "Lotta" Löfqvist - Kalle:

Lotta-och-Kalle.jpg

"Du är fantastisk, din pedagogik är jättebra både vi som ser och vi som hör kan få jättebra inputt på hur vi skall rida. Och framför allt ditt lugna sätt att tala får både ryttare och hästar att slappna av vilket är jätteviktigt när man rider CR. En timme går så himla fort , du är öppen man känner sig inte dum om man inte fattat utan kan bara fråga. Jag tror och jag känner att alla vi som rider för dig känner en stor harmoni och det är därför det ger resultat. Framför allt märks det på hästarna dom mår bra utav CR det känns så. Kalle kan ju vara lite speedad emellanåt men jag tycker att det går mycket bättre nu när man är in kört på CR ridningen."

______________________________
Frida-Marie E Olofsson med dottern Tilia - Medusa:

Tilia-och-Medusa.jpg

"När vår dotter Tilia 5 år ville börja rida, ville vi att hon redan från början skulle få känslan att i en trygg miljö hitta harmoni och balans i sin ridning och att hon skulle få stor förståelse för hästen som individ. Vi ville att hon skulle känna glädje och trygghet i sin ridning och att hon skulle få en pedagogisk utbildning med många infallsvinklar och klarhet i konsten att som ryttare få ut det allra bästa, från både sig själv och hästen. Det kändes rätt omöjligt att hitta detta tills vi träffade Sara på Lönnbackensutbildning, vi kan verkligen rekommendera henne om man vill satsa på att bli riktigt riktigt bra på att förstå sin inverkan på hästen och se ridningen som en konsten. Kan själv bara känna att tänk om jag fått samma start, undra var jag hade varit med min ridning idag."

_______________________________
Natalja Karlsson - Latin:

Natalja-och-Latin.JPG

”Jag har de senast 10 åren tränat dressyr för många olika tränare, allt från c-tränare upp till EM ryttare.

När jag för ett år sen började rida Centrerad Ridning med Sara som instruktör öppnades en helt ny dörr för mig. Ingen av dessa tidigare tränare har lyckats med det Sara åstadkom på bara några lektioner. Hon har en otrolig förmåga att få både ryttare och häst att hitta rätt. Att i första hand hitta ”felet” hos ryttaren spar både tid och häst.

Nu ser jag träningarna som en investering för framtiden. Jag blir inte bara hjälpt för stunden, jag får verktyg och hjälpmedel som jag tar med mig på vilken häst jag än rider! Det är inga verktyg i form av sporrar, spön eller hjälptyglar utan små lätta ryttarrörelser som gör enorm stor skillnad.

Om du bara vill så kan Sara hjälpa dig att nå dina mål! Jag kommer aldrig stänga denna dörr igen för nu kan jag dansa tillsammans med hästen istället för att fösa fram den! ”

_______________________________
Monica Mützell- Midway :

Monica-och-Midway.jpg

"Jag kan varmt rekommendera Sara som instruktör! Hon ser både ryttare och häst och har ett stort engagemang för sina elever. Hennes sprudlande energi och entusiasm visar inga gränser. Hennes noggrannhet med detaljer är väldigt bra, till slut så kanske man kan få bort en gammal ovana. När man rider för Sara dansar man ihop med sin häst!"

_______________________________
Paula Cederqvist- Manolito:

Paula-och-Manne.JPG

"Jag har haft Sara som ridlärare i ett år och mina två döttrar 7 och 9 år gamla, i drygt två år. Min erfarenhet av både barn - och vuxenlektioner är att Sara har en fantastisk förmåga att utforma sina lektioner så att alla ridelever får ut maximalt, trots olika förkunskaper och förutsättningar. Sara har vidare en imponerande förmåga att se och uppmärksamma samtliga elever vilket ger alla en möjlighet att ständigt utveckla sina färdigheter. Sara är väldigt idérik när det gäller knep för att "hitta rätt" ofta flera sätt att nå samma mål, det medför att det finns något som passar alla.
På Saras lektioner ligger mycket fokus på samspel mellan häst och ryttare. Sara förmedlar stor respekt för hästen och vi som ryttare ska hela tiden sträva efter att vara i harmoni med hästen och kommunicera med den på dess eget språk: Det Sara lär oss är att om vi lyssnar och känner in hästens rörelsemönster så lär vi oss att kommunicera med hästen på dess eget språk. Detta gör ridningen till en fantastisk upplevelse där det ofta blir aha-upplevelser under lektionerna.
I undervisningen ingår även avsuttna lektioner som också de fokuserar på samspel med hästen, och det är lätt att ta med kunskaper från de avsuttna lektionerna upp på hästryggen!"

_______________________________
Anna-Helena Sandberg - Chezz:

chezz1-fixad.jpg

chess-3.jpg

"Sara är den ridinstruktören jag så länge sökt. Hon hjälper mig att hitta den känslan jag hade som barn när jag kunde rida min ponny i totalt samspel och harmoni. Allt stämde och det kändes som vi dansade fram. Som vuxen tappade jag den känslan av så många olika anledningar. Det kändes som om jag och min häst arbetade mot varandra istället för i samspel. Ju mer jag försökte driva honom framåt, desto mer motstånd kände jag. När han visade missnöje blev jag rädd och vi hamnade i en konstig relation och ingenting stämde.

Många instruktörer tyckte att mina hjälper behövde förstärkas med sporrar och spö för att visa "vem som bestämmer" och få honom att prestera mera, medans Sara hjälpte mig att få min häst att vilja arbeta tillsammans med mig helt utan tvång. Tack vare små fina hjälper fick vi tillbaka hans medfödda känslighet och en vilja att arbeta tillsammans med mig.

Centrerad ridning är så logiskt och jag tror att det måste upplevas för att förstå hur vi med minimala hjälper och ökad kroppsmedvetenhet kan få hästen att vilja göra den allra svåraste rörelse. Med andra ord "less is more"! Jag brukar kalla lektionerna för Sara som "magiska" och jag tror inte att jag är ensam om att kalla de för det. "

_______________________________
Mari Jansson - Smulan och Nasi:

bild-smulan-o-Nasi.png

"Dessa två islandshästar tränar vi för Sara Sjöberg och båda hästarna tycker det är jätteroligt & bra att ”Matte” har fått bättre sits och att hon har blivit mer lyhörd hur vi mår.

Den första gången jag ”Mari Jansson” tränade för dig Sara så blev jag helt fascinerad att du kunde se in i min kropp… Du visste inget om mig och min häst och ändå så kom jag hem med en helt underbar känsla att jag träffat en person som kunde hjälpa mig och min häst/hästar att förstå varandra. Du har också hjälpt mig som person att hitta mig själv.

Du är en helt fantastisk kvinna som har så mycket att ge andra människor, det finns inte många som du! Kramar från Mig till dig!"

_______________________________
Natalja Lennartsson (igen, men ett par år senare) - Amazing Warrior "Walle":

Natalja-och-Walle.jpg

”Som småbarnsmamma med en unghäst har jag fått börja om från början i min ridning.
Trots många år i sadeln känner man sig ibland som en ren nybörjare.
Kroppen och huvudet är inte alltid min sida men med Sara som instruktör går det att plussa ihop delarna igen.
Att få chansen att forma en häst från början är både en rolig men svår utmaning.
Sara kan konsten att se till individen och vad den behöver för stunden.
Hon jobbar även långsiktigt med sikte på hållbarhet och ett stärkt förtroende häst och ryttare emellan.
Det är en ynnest att få ha Sara som instruktör”