Lönnbacken utbildning

Om Sara

ACFF74C7-4355-4255-B74A-700A5FD3F437.jpg

Jag och Ginnala

Hur började det?

Jag är läraren som alltid har brunnit för hästar och vågade hoppa av en fast tjänst som jag trivdes mycket bra på. Att jag gjorde det är jag glad och stolt över, särskilt som jag numera får arbeta med både pedagogik och hästar samtidigt.

Efter min utbildning till Centrerad Ridning instruktör 2010 startade jag under hösten Lönnbacken utbildning. Under många år arbetade jag endast med detta och hade då ett stort antal engagerade ryttare som red för mig med varierande kontinuitet.

Idag undervisar jag mer i mån av tid. Mitt andra arbete tar tyvärr så mycket tid att det blir lite tid kvar för undervisning. Jag ger dock fortfarande då och då lektioner, och det är helt underbart roligt!!

Pakladning.JPG

Dags att åka transport. Attyrory Mouse står tålmodigt och väntar

Pedagogiken - min tanke

Jag har alltid intresserat mig för och engagerat mig i människors (och hästars) lärande. Under mina år som lärare i skolan har jag sett det som min främsta utmaning och glädje att försöka få ALLA att förstå hur saker och ting hänger ihop. Memorering och utantillinlärning är inget jag tror fungerar i längden, vare sig det gäller matematik eller ridning.

När mina elever får den där lyckliga blicken och utstrålar "aaaahhh, det är såååå det är - nuuuuu fattar jag" - DÅ får jag gåshud! När hästen ser likadan ut, ja då är lyckan total!

För att komma dit försöker jag alltid förklara på olika sätt. Om mina elever inte förstår, då är jag alltid övertygad om att jag måste hitta ett till, eller ett nytt sätt att förklara det på - alla kan alltid förstå om de får det förklarat utifrån det sätt de lär sig bäst. Ibland behövs många olika bilder, ibland måste känslan komma, och ibland krävs en tydligare och mer ingående förklaring rent tekniskt hur man ska göra. Ingen elev är det andra lik.

En annan sak som jag tycker är a och o när man ska lära sig något nytt, eller lära om, är att man förstår VARFÖR man ska göra en sak. Men min bakgrund som mattelärare vill jag alltid att det ska vara logiskt, både när man lär in ridning, hästhantering på marken eller matematik. Av den anledningen lägger jag mycket fokus i min undervisning på att förklara varför man gör det ena eller det andra, och vad vi vill uppnå med det.

Min fortsatta utbildning

Själv är jag noga med att ständigt förbättra både min egen ridning, och min hantering av hästarna på marken. Min strävan är att se och hantera hästen ur ett helhetsperspektiv och jag förkovrar mig så mycket jag hinner både genom nya rön inom forskningen, men också via många duktiga människor runt omkring mig. Jag har den stora förmånen att han tillgång till många hästar, som alla lär mig saker om min kropp, min följsamhet (och ibland frånvaro av den) och min tydlighet.

Jag rider så ofta jag har möjlighet för Lotta Månsson Söderström, CR-instruktör nivå IV, som också har utbildat mig som så många andra till instruktör. Lotta guidar mig hela tiden till att bli bättre som ryttare, som hästhanterare och som ridinstruktör.

Jag har tidigare tränat för Svante Andersson, framförallt när det gäller hästens utbildning och hantering från marken - och hur all hantering av hästen påverkar hur hästen blir som ridhäst. Målet är att få fram en känslig häst med framåtbjudning. Svantes coachning har gjort mig mer tydlig, känslig och noggrann när jag hanterar mina hästar.

En lärorik tid var när jag gick online-utbildning i Logisk ridning med Linda Nilsson. Väldigt intressant - och logiskt förstås! Här arbetade vi först och främst med mig som ryttare, precis som inom centrerad ridning, men det är också ett stort fokus på hästens biomekanik - mycket intressant! Linda har en förmåga att bryta ner det tekniska i små pusselbitar, lagom stora att svälja en i taget, roligt och lite annorlunda.

Mia Holm har inspirerat mig mycket i våra kurser kring "Hästen som vår lärare", där vi övar oss på att vara i nuet, att lära av hästen - hur man är i total närvaro i nuet i sin kropp och därmed får än mer finstämd kontakt med hästen. Både på marken och i sadeln.

Hästens biomekanik

1B373EAA-9045-4392-83C8-2B60203DDC11.jpg

Jag och Ginnala på clinic med Jean Luc Cornille

De senaste åren har jag fördjupat mig än mer i hästens biomekanik i ett antal clinics med Jean Luc Cornille. Jag har nu flera gånger haft förmånen att få rida för honom, och det var otroligt lärorikt och intressant, om än svårt. Jag använder idag mycket av hans kunskap för att ytterligare finslipa på detaljerna i min ridning så att hästen kan utveckla sin förmåga till det yttersta.

Jag rider då och då lektioner även för Ebba Camitz och Lisa Sjöberg, utbildad fysioterapeut. Båda har ridit mycket för Jean Luc. Jag upplever att min ridning har utvecklats mycket sedan min förståelse för hästens mekanik har blivit djupare.